Ultralydsscanning
Grund- og begynderkursus i muskuloskeletal ultralydsscanning. Lær alt om MSK ultralydsscanning, teorien, samt hvordan man scanner albue, skulder, knæ, achillesenen, og svangsenen.
Lær at undersøge det muskuloskeletale system med ultralydsscanning
I takt med at ultralydsapparaterne både bliver billigere og billigere samtidig med, at teknikken bliver bedre og bedre, er det efterhånden meget attraktivt for de fleste klinikker, som undersøger og behandler patienter med problemer i bevægeapparatet, at have en ultralydsscanner.
I dag kan du få en ultralydsscanner til ca. 40.000 kr. som kan diagnosticere hvilken skade en patient har, eller man kan få rigtig gode maskiner med billig leasing. Der er også et stort marked med ganske fine brugte ultralydsscannere. Så det, der var urealistisk for mange behandlere for få år siden, er nu en ganske anden sag i dag.
Hvem henvender online kurset sig til.
Dog er der stadig et problem. Og det er, at de fleste behandlere nærmest har berøringsangst for at skulle ultralydsscanne en patient. Og typisk af den simple årsag, at man ikke har lært det korrekt fra starten. Det behøver ikke være svært. Du behøver ikke at være speciallæge eller radiograf med speciale i sonografi. Alle kan lære det og især hvis du begynder helt fra starten. vil du ikke være usikker, når du står med dine patienter.
Jeg har set mange store klinikker, som har et ganske glimrende ultralydsapparat stående, men sjældent bliver brugt, fordi at de ansatte fysioterapeuter ikke var fortrolige med apparatet, og det synes jeg er ærgerligt.
Hvorfor bør man kunne MSK ultralydsscanne.
Det at kunne ultralydsscanne er et fantastisk redskab, som vil understøtte den kliniske undersøgelse. Man behøver ikke at være en særlig god behandler for at finde en patient, som har ondt i skulderen og nedsat bevægelighed. Men hvad det er, der trigger patientens problem er en ganske anden sag. Er det en bursitis, hypertoni, tendopathi eller ossiøs læsion? Ens terapi vil jo være justeret efter hvad det er, man præcis finder som årsag.
Det er også et ganske glimrende pædagogisk redskab til at vise patienten, hvad vedkommende problem er. Hvis en patient forstår sin egen skade er motivationsfaktoren også højere, og patienten vil sandsynligvis lave de øvelser som man anbefaler, samt undgå dem som er uhensigtsmæssige.
Man vil heller ikke selv være i tvivl om, hvornår der er tale om patologi og patienten skal sendes videre til f.eks. egen læge. Hvilket der kan gøres med foto i print eller på en mail med, hvad man har fundet på scanningen.
Ultralydsscanning kan foregå dynamisk, hvilket selvsagt er en fordel, når man undersøger bevægeapparatet.
Dette kursus er for dig som overvejer at investere i en ultralydsscanner. For dig som har en ultralydsscanner, men er usikker når du står med dine patienter. Og for dig som aldrig rigtig fik det lært ordentlig.
Hvad lærer du på MSK ultralydsscanning online kursus.
Kurset er et grundkursus eller begynderkursus, hvilket betyder at vi begynder helt fra starten med hvad ultralyd er, hvad ultralyd kan og ikke kan. Forskellene mellem de forskellige ultralydsapparater .
Vi gennemgår alle termer man bruger i MSK ultralydsscanning; gain, støj, Power Doppler, Color Duplex, elastografi, artefakter mv. Du bliver lært i hvad der er en læsion og hvad der er normalt, således du kan læse ultralydsbillederne billederne korrekte. Sidst gennemgåes der på online kurset, hvordan du scanner en albue, en skulder, et knæ, achillessenen og den plantare aponeurose (svangsenen).
Hvorfor tage kurset online.
Der er en lang række fordele ved at tage kurset online i MSK ultralydsscanning. For det første behøver du ikke vente på kurset finder sted; for det starter når du er tilmeldt. Du skal ikke afsætte flere dage, lukke klinikken, måske køre langt og finde overnatning. Du kan tage det når du har tid og lyst, og i det tempo som passer ind i din dagligdag. Du har ikke mindre end 2 måneders fri adgang til hele kurset, og kan derfor tage det i bidder eller se videoerne så mange gange du vil. Det er som en til en undervisning. Når du er klar og føler dig færdig med kurset, skal du besvare 20 multiple choice spørgsmål. De er ikke svære men bevidner, at du har forstået emnet. Herefter modtager du med det samme et diplom i at du har gennemført og bestået online kursus i MSK ultralydsscanning.
Hvor køber jeg en billig og god ultralydsscanner
Den ultralydsscanner jeg bruger i kurset er en Vinno Q, som er en håndholdt og med en laptop som interface. De findes i både trådløse og med ledning, og i forskellige modeller. Du kan købe og se de forskellige innovative ultralydsscannere ved at klikke her.
Lektion 1: Hvad er ultralydsscanning
Kompendium til online kursus
Lektion 2: For og imod ultralydsscanning
Lektion 3: Typer af ultralydsscannere
Lektion 4: Ekkorigt og ekkofattigt
Lektion 5: Transducere
Lektion 6: Transducertyper
Lektion 7: Refleksion (sort/hvidt)
Lektion 8: Transversal og longitudinal akse
Lektion 9: Gain, støj og dybde
Lektion 10: Hvordan ser strukturerne ud når vi scanner
Lektion 11: Hvorfor og hvornår anvende en MSK ultralydsscanner
Lektion 12: Color Duplex, Power Doppler og Elastografi
Lektion 13: Artefakter
Lektion 14: Identificering og billeder af læsioner
Lektion 15: Gennemgang af standardknapperne på en ultralydsscanner
Lektion 16: Interfacens grundindstillinger
Lektion 17: Oprette en patient, eksportere og importere
Lektion 18: Forudindstillinger, gemme billeder og film samt lave rapporter
Lektion 19: At lave målinger
Lektion 20: Easy view
Lektion 21: Vejledningsguide
Lektion 22: Basal skulder anatomi
Lektion 23: Scanningsvejledning skulder
Lektion 24: Praktisk skulderscanning
Lektion 25: Basal albue anatomi
Lektion 26: Scanningsvejledning albue
Lektion 27: Praktisk albue-scaning
Lektion 28: Basal knæ anatomi
Lektion 29: Scanningsvejledning knæ
Lektion 30: Praktisk knæ-scaning
Lektion 31: Basal achilles anatomi
Lektion 32: Scanningsvejledning achilles
Lektion 33: Praktisk achilles-scanning
Lektion 34: Basal aponeurose plantaris anatomi
Lektion 35: Scanningsvejledning aponeurosis plantaris
Lektion 36: Praktisk aponeurose plantaris-scnning
Lektion 37: eksempler på læsioner
Lektion 38: Ultralydsgel
Lektion 39: Afslutning
Afsluttende prøve for grundkursus i MSK-ultralydsscanning